Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Amur bílý

Pochází z Číny, k nám byl dovezen v r. 1961. Obývá střední a dolní úseky řek, přizpůsobil se i podmínkám v rybnících, v melioračních kanálech a v mimopstruhových ÚN. Jeho vlastnosti, že požírá makrovegetaci, se využívá k melioraci zarostlých rybníků, ÚN apod. zvláště v teplejších oblastech. Je velmi cennou hospodářskou i sportovní rybou (z rybníků unikl do tekoucích vod). Kříží se s tolstolobcem pestrým. Průměrná váha lovených ryb se pohybuje mezi 2 – 4 kg.


Maso Amura: Jednou z ryb, která doposud nevstoupila v povědomí spotřebitelské veřejnosti je býložravý amur. Důvodem je především krátká doba existence v českých podmínkách. Amur se v českých zemích uchytil zhruba před čtvrt stoletím, takže o své místo na slunci musí teprve bojovat. Přesto je jeho bílé maso opravdovou pochoutkou. Amura můžeme buďto chytit na vlastní udici, nebo také koupit v obchodě. Z rozvojem prodeje zpracovaných chlazených ryb přichází i porcovaný amur. Půlky, podkovy a filety je možno spatřit i v našich obchodech. Vřele doporučujeme.

Komentáře
Celkem 3 komentáře, poslední přidán 15.10. 2011 22:53

Reagovat na příspěvek:

Ivan Bok | 15.10. 2011 22:10

Amura jsem dělal načerno a chutnal dobře. Maso se chová jako napůl kapr a napůl losos. Maso kapra je blátivější a má více malých kostí, chuťově je ale lahodnější. To se projeví v polévce. Tam se z amura dájí dát pouze odřezky bez kůže a vnitřnosti, chuť se musí pak nahnat kapří hlavou. Vývar z amura napoprvé byl hořký. Napodruhé jsem vařil různé sorty amuřího těla zvlášť a vše, co bylo s kůží, bylo hořké. Podotýkám, že hlava byla samozřejmě bez žaberních oblouků a očí, …žlučník tam také nebyl:)
Nejlepší byl amur dělaný s omáčkou do které se přidával koňak. Nebylo to pro mne něco a la kapr, a chuťově se to skvěle propojilo. Dobrou chuť…

(neveřejný údaj)

Ferdinand Janda 16.03. 2011 16:30 Odpovědět
Jsem jihočech ,pocházím z ČB a rybu mohu mít každý den ! Amura jsem si velice oblíbyl a kupuji rybu živou a upravuji nejraději na žampionech nebo po mlynářsku jako pstruha . Jenom ceny ryb pro nás st.důchodce jsou dost vysoké ! S pozdravem Janda .
brumlik 03.05. 2011 20:28 Odpovědět
já je celkem uspěšně lovím a maso je vynikajicí
Ivan Bok 15.10. 2011 22:53 Odpovědět
Amura jsem dělal načerno a chutnal dobře. Maso se chová jako napůl kapr a napůl losos. Maso kapra je blátivější a má více malých kostí, chuťově je ale lahodnější. To se projeví v polévce. Tam se z amura dájí dát pouze odřezky bez kůže a vnitřnosti, chuť se musí pak nahnat kapří hlavou. Vývar z amura napoprvé byl hořký. Napodruhé jsem vařil různé sorty amuřího těla zvlášť a vše, co bylo s kůží, bylo hořké. Podotýkám, že hlava byla samozřejmě bez žaberních oblouků a očí, …žlučník tam také nebyl:)
Nejlepší byl amur dělaný s omáčkou do které se přidával koňak. Nebylo to pro mne něco a la kapr, a chuťově se to skvěle propojilo. Dobrou chuť…

Konec výpisu článku Amur bílý, id: 5582 , rubrika: Rybaření a Rybářství
Kategorie: , zveřejněn: 10.10.2007
Autor: Marie Košinová