Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Tradiční akce v Lužnici

Při návštěvě Třeboňska si nenechte ujít návštěvu obce Lužnice u Třeboně. Lužnice je pohodová jihočeská vesnice, 6 km na sever od Třeboně. Je to místo velmi vyhledávané nejen pro trávení celé letní dovolené, ale i jako občerstvovací zastávka na cyklotoulkách Třeboňskem. Své hraje jistě i nedaleká hráz rybníka Rožmberk, oblíbená pro  krásné procházky.

Obec Lužnice je cca 6 km od Třeboně na hlavní trase Třeboň - Praha. Kromě tohoto přímého spojení autem se do lázeňského města dostanete i po cyklostezce, která je facto část Naučné stezky kolem Rožmberka;  výborné je i spojení vesnice s Třeboní vlakem (1 zastávka).

Vesnice je pojmenovaná po protékající řece Lužnici; na okraji obce je Kemp Lužnice využívaný hlavně vodáky při sjíždění této řeky. V kempu je v sezoně jiosek a občerstvení, které ve velké míře využívají i cykloturisté. Kemp je proslavený také každoročním setkáváním trucků pod názvem Truck show Lužnice. 

Kromě této megaakce se v Lužnici konají pravidelné i další společenské akce, které jsou určené pro nejširší veřejnost, a mají i své věrné návštěvníky. 

Pravidelné akce v Lužnici

Sousedský bál, hasičský ples - absence sálu ve vsi donutila organizátory plesů k pořádání mimo obec se zajištěním dopravy. Sousedský bál pořádají společně od roku 2010 obec Lužnice a obec Klec v KD Klec. Hasičský ples mohou lužničtí navštívit v posledních letech v sále hostince v Přesece.

Oslavy masopustu - znovuobnovené oslavy masopustu v Lužnici probíhají od roku 2007. Součástí bývala zabijačka na návsi - dnes již vepřové hody před Obecním úřadem. Nechybí ani tradiční masopustní průvod masek a pohřbívání masopustu. Na organizaci se podílí Osvětová beseda Lužnice a SDH Lužnice.

Lužnický malotrh a bazar výrobků lužnických dětí a (nejen) jejich maminek. Od roku 2008 se v zasedací místnosti OÚ koná předadventní tzv. Lužnický malotrh, který pravidelně se svými výrobky navštěvuje keramik Petr Kuthan, dále je možné zakoupit módní doplňky či adventní a vánoční výzdobu. V roce 2010 se k malotrhu připojila i akce lužnických maminek, kde jsou prodávány výrobky dětí i dospělých a jejichž výtěžek připadne místní škole a školce. 

Akce pro děti - Pro děti je během roku připraveno hned několik programů. Je to dětský den - při kterém se na organizaci podílí i místní SDH a stříkání hadicemi patří mezi ty nejzábavnější atrakce odpoledne. Na nové silnici "na Kopečku" probíhá kreslení křídou a závody koloběžek, nechybí tradiční mikulášská nadílka u vánočního stromu, dětský karneval.

Truck show Lužnice neodmyslitelně patří k Lužnici již od roku 1998. Truck show Lužnice je každoročním setkáváním truckerů i příznivců kamionů. Koná se zpravidla koncem června. Od covidové doby se akce NEKONÁ.

Pytlácká noc - Je název pro tradiční letní letní zábavu, kterou pořádá Myslivecké sdružení Lužnice na samotě Dvůr Hamr a která se těší všeobecnému zájmu již několik let.

Tradiční pouťový budíček - Zhruba od 50. let minulého století se každoročně o pouti koná tzv. budíček, kdy místí hasiči společně s muzikanty chodí od domu k domu a (téměř) u každého hrají písničku na přání. Tradicí je začínat vžy u starosty obce. Na mnoha místech je pro ně připraveno i malé občerstvení.

Noční hasičská soutěž "O pohár kempu Lužnice" má více jak desetiletou tradici a je o ni vždy velký zájem ze stran soutěžících i diváků.

Podzimní setkání seniorů -  Místní senioři se vždy na podzim setkávají v zasedací místnosti OÚ, kde je pro ně připraveno drobné občerstvení, vystoupení dětí a především hudba a zábava.

Předvánoční tvoření - V roce 2011 se konalo první tzv. předvánoční tvoření (nejen) pro děti. Při organizaci celé akce pomáhají lužnické ženy, což se cení především při pečení perníčků, kterých bylo v roce 2013 cca 400 kusů. 

Koncerty v místním kostele - Konají se především v adventním čase, kdy do Lužnice přijížději soubory jak dětské, tak i s dospělými interprety. Poslední adventní koncert již tradičně patří vystoupení lužnických dětí i dospělých. V roce 2013 tuto štafetu převzala místní Základní a mateřská škola.


Všechny akce Třeboně a Třeboňska, tedy včetně Lužnice, naleznete v aktuálním Přehledu akcí v Třeboni a na Třeboňsku.

Galerie
rozbalit galerii
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Tradiční akce v Lužnici, id: 10467 , rubrika: Kultura a sport
Kategorie: , zveřejněn: 3.02.2016
Autor: Marie Košinová