Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Třeboňský masopust 2017

V roce 2017 se opět koná v Třeboni oslava masopustu.  Kdy? V sobotu 18. února 2017.

Třeboňský masopust 2017

Jedinečnou mečovou koledu přiveze 18. února do Třeboně Jihočeský folklorní soubor Úsvit. O masopustu ji tancovali norimberští mečíři už v roce 1350, když jim toto privilegium udělil Karel IV. Do průvodu masek za doprovodu hudby vyrazí také dámská vařečková koleda a „maškarádi“ z Úsvitu, třeboňští ochotníci a loutkáři.

Masopustní rej začíná na Masarykově náměstí v 10 hodin, kdy jeho účastníci musí nejprve požádat vedení města o povolení koledovat. Zván je ale každý, kdo přijde masopustně ustrojen. Pro nejlepší masky z řad Třeboňáků budou připraveny ceny.

Nebudou chybět zabijačkové speciality před hotelem Bílý koníček a masopustní koblihy z Pekárny Novosedly nad Nežárkou. 

Proč masopust?

Masopust je lidový obyčej, který přestože nemá ve své podstatě nic společného s vírou, je odvozen z církevního kalendáře. Slaví se ve dnech před tzv. Popeleční středou, kterou začíná 40denní půst před velikonocemi. Protože datum velikonoc je pohyblivý, je pohyblivým svátkem i masopust.

Nejvíce masopustního veselí a hodování  je o víkendu před tzv. masopustním úterkem. V roce 2017 připadá termín masopustního úterý na 28. února. Popeleční středa je následující den, 1. března. 

O masopustu má podle různých pověr člověk co nejvíce jíst a pít, aby byl celý rok při síle...

Galerie
rozbalit galerii
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Třeboňský masopust 2017, id: 10925 , rubrika: Kultura a sport
Kategorie: , zveřejněn: 3.01.2017
Autor: Marie Košinová