Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Deštná

Město Deštná se nachází za severní hranicí Třeboňska,  40 km na S od Třeboně, v blízkosti zámku  Červená Lhota.

Město Deštná

První písemná zmínka o Deštné pochází z roku 1294 z darovací listiny Oldřicha z Hradce. Původní název tohoto malého městečka byl „Deštenské Vrchy“, za války „Regenischen Hügel“. V 1. polovině  13. století zde němečtí kolonisté založili původně románský kostel a zasvětili jej bamburskému biskupovi, svatému Ottonovi.

Památky v Deštné

Kostel sv. Ottona,  farní kostel s unikátním zasvěcením má gotický presbytář a loď s věží má klasicistní podobu. V interiéru je zajímavá barokní kazatelna a při významných příležitostech je zde vystavena milostná soška Deštěnské madony ze začátku 15. století.
 
Na severní straně města stojí kostelík sv. Jana Křtitele.  Tato renesanční poutní kaple byla postavena v roce 1602 nad svatojánským pramenem. V 17. století zde byly založeny i lázně, kde se léčili především vojáci ze třicetileté války. Zdejší poutě za zázračným pramenem byly hojně navštěvované. Obraz pověsti o nalezení svatojánského pramene je umístěn nad vchodem. V interiéru byl také obraz uzdravení madony z roku 1811, který je dnes v Anežském klášteře v Praze.
 

Na náměstí se nachází barokní kašna se sochou anděla z roku 1888, kamenný sloup, kašna z roku 1658 a památník padlých obou světových válek.

Na nedalekém Novém Dvoře strávil své poslední roky života rakouský hudební skladatel a houslista  Karl Ditters von Dittersdorf, a je pohřbený na místním hřbitově.

V Deštné se nachází dvě zajímavá muzea, která jistě stojí za návštěvu:

Galerie
rozbalit galerii
Mapa
sbalit mapu
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Deštná, id: 13173 , rubrika: Cykloturistika a turistika
Kategorie: , zveřejněn: 7.03.2021
Autor: Marie Košinová