Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Dopravní dostupnost

Třeboň je město v Jižních Čechách, ležící 22 km východně od krajského města České Budějovice a 30 km západně od okresního města Jindřichův Hradec. Třeboň je dobře dostupná po silnici i po železnici, autobusem i na kole.

Do Třeboně autem, vlakem, autobusem

Výborná dostupnost autem je díky hlavnímu tahu evropské silnice 1. třídy E49 (Magdeburk -  České Budějovice - Třeboň - hraniční přejezd Halámky -  Vídeň). Do města se lze snadno dostat z dálnice D1, neboť Třeboní prochází  silnice 2. třídy  E551, vedoucí z Českých Budějovic  (přes Třeboň, Jindřichův Hradec, Pelhřimov) na nájezd na dálnici D1 u Humpolce.

Do Třeboně je dobré spojení vlakem, neboť město je na železniční trati č. 226 (Veselí nad Lužnicí – České Velenice). Hlavní vlaková stanice Třeboň je na severní okrajové straně města a poskytuje služby i cykloturistům; je zde realizována přeprava jízdních kol vlakem, a úschovna i půjčovna jízdních kol a koloběžek. Druhá vlaková zastávka je stanice Třeboň lázně v ulici Dukelská; zde však staví pouze osobní vlaky na trase Třeboň, hl. nádraží -  České Velenice.

Od roku 2019 je novinkou přímý rychlík Praha - Třeboň (bez přestupu) , který  jezdí čtyřikrát denně  do/z Prahy. Vlak v Třeboni staví na nádraží i zastávce.

Třeboň je  také dobře dostupná autobusovou dopravou. Nádraží ČSAD je na ulici Jiráskova nedaleko centra města.  Na nádraží jsou také kancelář a informace, čekárna, parkoviště, krytý kolostav. Toto autobusové nádraží je také významnou zastávkou autobusů projektu Cyklotrans, které v sezoně zajišťují přepravu lidí a jejich jízdních kol na turisticky zajímavá místa Jižních Čecha, a nově  také na Vysočinu, do Znojma. 

Doprava v Třeboni

Do Třeboně se snadno dostanete i na kole, protože město je přirozeným centrem husté síti třeboňských cyklistických tras, vedoucích na všechny světové strany. Třeboň je výchozím bodem cyklistické naučné stezky Rožmberk a také nejvýznamnější třeboňské stezky s názvem Okolo Třeboně.

V Třeboni není klasická městská hromadná doprava, ale lze využít pro pohyb v Třeboni a místních částech přepravu vybranými linkami ČSAD Jindřichův Hradec, které zde mají zastávky. Pro držitele průkazu, které si lze vyzvednout za poplatek na MÚ Třeboň, je přeprava zdarma.

V sezoně jezdí Třeboní turistický vláček Třeboňáček, který po celý den jezdí stále stejnou hodinu trvající okružní jízdu městem a přepravuje osoby.

Doplňující informace

Nejbližší významné letiště je v Praze. V Českých Budějovicích sídlí společnost Jihočeské letiště České Budějovice a.s., která je držitelem oprávnění provozovat letiště České Budějovice jako veřejné vnitrostátní letiště a neveřejné mezinárodní letiště s vnější hranicí. 

Lodní doprava v Třeboni, městě ležícím na Zlaté stoce,  neexistuje. O lodní dopravě se s trochou nadsázky dá mluvit pouze v letních měsících a to díky vyhlídkovým plavbám po třeboňském rybníce Svět. Nedaleko Třeboně protéká řeka Lužnice, a ta je zase vyhledávanou řekou vodáků.

Mapa nádraží v Třeboni

Galerie
rozbalit galerii
Komentáře
Celkem 1 komentář, poslední přidán 21.05. 2020 22:57

Pavel 21.05. 2020 22:57 Odpovědět
Bylo by vhodné doplnit, že do/z Třeboně jezdí čtyřikrát denně přímý rychlík do/z Prahy, který mi přijde díky jízdě bez přestupu jako velmi pohodlný způsob cesty do Třeboně. A staví na nádraží i zastávce.

Konec výpisu článku Dopravní dostupnost, id: 10364 , rubrika: Třeboň
Kategorie: , zveřejněn: 26.11.2015
Autor: Marie Košinová