Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Karel Brady-Metzl

Mezi významné osobnosti narozené v Třeboni patří i Karel Brady Metzl, český obchodník a oběť holokaustu.

Karel Brady Metzl 

Karel Brady-Metzl se narodil 28. května 1898 v Třeboni  jako syn Emilie a Ludwiga Metzlových. Měl šest sourozenců, a protože jeho strýc a teta, Adolf a Karolína Bradyovi děti neměli, přijali dvě děti za své, z nichž jedním byl právě Karel.

V roce 1927 se Karel Brady-Metzl oženil s Markétou Dubskou a bydleli v Novém Městě na Moravě. Brady byl schopný obchodník; měl ve městě maloobchodní  prodejnu, vybudoval první čerpací stanici ve městě, zavedl jeden z prvních maloobchodů s uhlím, podporoval umění. Jejich rodina jako první získala ve městě telefon. Karel byl výborným fotbalistou v regionálním týmu, ochotnickým hercem v městském divadle, dobrovolným hasičem a dokonce i organizátorem regionálních lyžařských závodů!

Za války Karel Brady prošel několika koncentračními tábory a zemřel 14.  července 1942 v Osvětimi. Jeho žena zemřela ve stejném roce v koncentračním táboře Ravensbrück. 

Děti Hana a Jiří Bradovi

Bradovi měli dvě děti – Jiřího (1928) a Hanu (1931). Ti byli za válk také deportováni do Osvětimi. Hana byla okamžitě po příjezdu zavražděna v plynové komoře.  Její osud je zpracován v románu Hanin kufřík a ve stejnojmenném filmu.

Tehdy šestnáctiletý Jiří  koncentrační tábor přežil. Po změně režimu v ČR odešel a od roku 1951 žil Jiří Brady nebo také George Brady  v Kanadě. Zemřel v Torontu 11. ledna 2019 zemřel. Jiří byl neúnavným bojovníkem za svobodu a lidská práva, cestoval po světě  a přednášel o holocaustu i tím, že připomínal osud sestry Hany, o které vyšla již zmiňovaná kniha s názvem Hanin kufřík. Často navštěvoval i rodné Česko.

Pamětní kameny v Třeboni 

V roce 2010 byly v upomínku na tyto rodáky  v  Třeboni před bývalým domem rodiny Metzlů na Masarykově náměstí č. 96/I instalovány Kameny zmizelých - Stolpersteine. Tento rodný dům je dnes připojen k domu Bílý koníček.


V roce 2016 vzbudila v Česku pozornost kontroverze kolem státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho. Podle Daniela Hermana, který byl v té době ministrem kultury, bylo vyznamenání pro jeho strýce Bradyho původně schváleno, a poté zrušeno. Podle prezidenta Miloše Zemana byl Brady sice několikrát nominován, ale on jeho vyznamenání nikdy neschválil, a proto nebylo co rušit...

Galerie
rozbalit galerii
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Karel Brady-Metzl, id: 13196 , rubrika: Třeboňsko
Kategorie: , zveřejněn: 22.03.2021
Autor: Marie Košinová