Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Krajina ve stínu - předpremiéra filmu

Město Suchdol nad Lužnicí a Bontonfilm vás zve v pátek 4. září 2020 na předpremiéru filmu

Krajina ve stínu

spojenou s besedou s tvůrci

„Film Krajina ve stínu má široký časový záběr, jeho hrdinové čelí nacismu i komunismu, přímým podnětem pro jeho natočení se stal poválečný masakr v obci Tušť v oblasti Vitorazska na jihu Čech. Koncem května 1945 zde bylo během divokého odsunu brutálně zavražděno 14 lidí.“ (Bontonfilm)

Kde: Kino Suchdol nad Lužnicí, 19.00 hodin

  • Vstupné: 130 Kč
  • Kapacita sálu je omezená. Rezervace: Infocentrum Suchdol nad Lužnicí (tel. +420 384 781 299, mobil +420 724 379 247, infocentrum@suchdol.cz)

Krajina ve stínu - premiéra filmu 10. září 2020:

Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy je kronikou lidí a jedné malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Hrdinové filmu čelí nacismu i komunismu, každý z nich se s jejich přísliby a hrůzami vyrovnává jinak. V popředí příběhu pak stojí osud jedné rodiny, na kterou předválečná doba, válka i události po válce dopadají vždy plnou silou.

Život ve vsi probíhal vždy v pospolitosti, v těžkých pohraničních podmínkách bylo pro všechny důležité zasadit, sklidit, přežít zimu a vychovat děti. Pak ale přichází doba, kdy je nutné si vybrat, kdo je Rakušan, Němec a kdo je Čech. Najednou je potřeba zvolit, kdo z celoživotních sousedů je spojenec a kdo je vlastně nepřítel. Do každodenního života lidí zasáhla historie a s ní také bezpráví, lidské slabosti a násilí. Ze sousedů se v takovém okamžiku mohou stát i vrazi. Marie je Češka, její muž je ale pevně spjatý s místní půdou a vždy byl Němec. Mají chalupu, pole, vychovávají syna a snaží se žít podle toho, co je správné. Nejdříve sledují rostoucí vzájemnou nenávist lidí ve vsi, aby pak zloba dopadla i na ně samotné.(Bontonfilm) 

 

Běžné promítání filmu proběhne v Kině Suchdol nad Lužnicí v pátek 11. září 2020 od 19.30 h.


O masakru v Tušti byla historikem, pedagogem, signatářem Charty 77, politikem Janem Minárikem  napsána kniha Tragédie Vitorazska 1945 - 1953 - Poprava v Tušti, kterou lze u nás i zakoupit.

Galerie
rozbalit galerii
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Krajina ve stínu - předpremiéra filmu , id: 12951 , rubrika: Kultura a sport
Kategorie: , zveřejněn: 28.07.2020
Autor: Marie Košinová