Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Merkur - interaktivní výstava stavebnice

Merkur.czVzpomínáte na již několika generacemi oblíbenou českou stavebnici Merkur? Máte zvídavé a tvořivé děti či vnoučata?

Nenechte si ujít unikátní výstavu snad nejznámější české hračky, stavebnice Merkur. Jedná se o značku kovových stavebnic, vláčků a učebních pomůcek, která vznikla počátkem dvacátého století v Polici nad Metují.

MERKUR - interaktivní výstava sbírky Jiřího Mládka

Kdy a kde? 

  • České Velenice, česko-rakouské komunitní centrum Fenix 
  • od 16. 10. do 30. 11. 2017
  • otevřeno Po - So: 8.00 - 12.00 a 13.00 - 17.00

Co nás čeká?

  • Historie stavebnice
  • Stovky modelů ze sbírky patřící k největší na světě
  • Dílna s možností postavit si vlastní model

Doprovodný program

  • Komentovaná prohlídka s autorem výstavy J. Mládkem. 11. 2017 v 17 hodin

Fenomén Merkur - trocha historie

Počátky výroby stavebnice jsou datovány k roku 1920, kdy pan Jaroslav Vancl založil firmu Inventor. Ještě před založením si nechal pan Vancl patentovat originální konstrukci dětské kovové stavebnice pod názvem Inventor. Dnes již těžko zjistíme, zda to byla jeho myšlenka nebo zda byl inspirován vzorem jiné stavebnice.

Původně byly kovové díly stavebnice Inventor navzájem spojovány kovovými háčky - podobný systém, jaký se dnes používá u stavebního lešení „haki“. Kovová stavebnice pod názvem Inventor nepřežila, přesto se tento název v Polici nad Metují užívá a zlidověl.

V roce 1925 přechází výrobce na nový systém, který se zachoval v nezměněné podobě až dodnes. Kovové části stavebnice jsou již spojovány šroubky a matičkami velikosti M 3,5. Tímto krokem se stavebnice přiblížila reálnému konstruování a umožnila tak větší možnosti pro hru a tvořivou práci dětí. S přechodem na nový systém byla pro stavebnici registrována nová ochranná známka MERKUR. 

(zdroj http://www.merkurtoys.cz)

Galerie
rozbalit galerii
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Merkur - interaktivní výstava stavebnice, id: 11372 , rubrika: Kultura a sport
Kategorie: , zveřejněn: 16.10.2017
Autor: Marie Košinová