Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Prof. Jan Royt: Mistr třeboňského oltáře

Pozvánka  v pátek 15. října 2021 do Třeboně na přednášku, která bude od 17.00 hodin ve Schwarzenberském sále třeboňského zámku.
 
Profesor Jan Royt nám svým zasvěceným podáním přiblíží klenot, jímž jsou oltářní obrazy pro kostel augustiniánského kláštera v Třeboni.

Mistr třeboňského oltáře a jeho význam pro malířství 14. století v Evropě

Přednáší prof. PhDr. Ing. Jan Royt Ph.D.

Přednášející je profesorem dějin umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a nyní též prorektorem této univerzity. Patří k našim nejvýznamnějším současným historikům umění a je členem Učené společnosti ČR. Jedním z jeho hlavních odborných zájmů je středověké výtvarné umění, zejména ve střední Evropě. V zemích koruny české dosáhlo jednoho ze svých vrcholů v malířském díle Mistra třeboňského oltáře.

Profesor Jan Royt je proslulým znalcem díla tohoto významného umělce 14. století, působivšího v Čechách, a jeho malířské dílny, Využijme příležitost, blíže se seznámit, v zasvěceném podání prof. Jana Royta, s uměleckými klenoty celoevropského významu s velkou duchovní hodnotou, jimiž jsou oltářní obrazy Mistra třeboňského oltáře, jež zdobily kostel sv. Jiljí augustiniánského kláštera v Třeboni a jejichž originály jsou nyní vystaveny na čestném místě v Národní galerii v Praze. 

Přednášku pořádají: třeboňská pobočka České křesťanské akademie, Spolek přátel Třeboně a Správa státního zámku Třeboň.

Galerie
rozbalit galerii
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Prof. Jan Royt: Mistr třeboňského oltáře, id: 13037 , rubrika: Kultura a sport
Kategorie: , zveřejněn: 22.09.2020
Autor: Marie Košinová