Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Provaznické muzeum Karla Klika Deštná

Pozvánka do Deštné (40 km SV od Třeboně) k návštěvě unikátního muzea o historii provaznictví, které je jediné svého druhu v Čechách.

Provaznické muzeum Karla Klika

Muzeum se nachází v bývalé provaznické dílně jednoho z nejstarších provaznických rodů. Seznamuje s historií provaznického řemesla, uchovává funkční stroje a nářadí na výrobu provazů od druhé poloviny 18. století až po dnešní dobu.

Muzeum vzniklo v roce 1998 a ukazuje stroje a nářadí pro provaznickou výrobu. Uvidíte zde ukázku původní výroby z různých materiálů a různých postupů jak provaznického, tak tkalcovského a soukenického řemesla. 

Vznik muzea

Zakladatelem Provaznického muzea v Deštné je Karel Klik, který když zjistil, že nikdy nebyla souhrnně podchycena a sepsána historie provaznictví, začal svou badatelskou a spisovatelskou práci, která vyvrcholila v r. 1996 vydáním knihy Provaznictví v Čechách a na Moravě. Přál si, aby důmyslné stroje, na kterých pracovaly generace jeho předků provazníků, skýtaly radost a poučení i dalším generacím, proto po sepsání knihy o provaznictví své úsilí zaměřil na vybudování provaznického muzea.

Za pomoci kamarádů, z prostředků obce a okolních firem, ale zejména vlastním nezměrným úsilím a ze svých vlastních prostředků vybudoval unikátní Provaznické muzeum, kde poté až do pozdního věku pracoval jako průvodce, dnes muzeum provozuje obec Deštná.

Kontakt, otevírací doba, vstupné

Provaznické muzeum Deštná, Náměstí Míru 61, 378 25 Deštná

  • Kontakt na zřizovatele: 384 384 231
  • Mobil průvodce: 723 518 377 (pouze sms)

Vstupné 90 Kč, děti a senioři 50 Kč, slevy pro skupiny
Více informací a provozní doba na stránkách  provozovatele.


Tip Třeboňska: Pozvánka ČT do Provaznického centra

Galerie
rozbalit galerii
Mapa
sbalit mapu
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Provaznické muzeum Karla Klika Deštná, id: 13053 , rubrika: Třeboňsko
Kategorie: , zveřejněn: 19.10.2020
Autor: Marie Košinová