Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Rozvodí (Novořecké splavy)

Novořecké splavy - na Třeboňsku jednoduše nazývané Rozvodí - je významné vodní dílo na 109. kilometru řeky Lužnice,  8 km JZ od Třeboně. Pochází ze 16. století.

Rozvodí dělí vodu z řeky Lužnice  Lužnici na průtok Novou řekou a Starou řekou.

Rozvodí, vznik Nové řeky

Rozvodí vybudoval v letech 1584 - 1586 Jakub Krčín z Jelčan, aby odvedl část vody z řeky Lužnice do Nežárky a ochránil tak právě vznikající rybník Rožmberk (1584 - 1590) před záplavovou vlnou při povodních.

Tato odváděná voda z Lužnice teče tzv. Novou řekou - umělým vodním dílem, která se po 13ti km vlévá do Nežárky a ta se později ve Veselí nad Lužnicí celá vtéká do Lužnice.

Od Rozvodí až po rybník Rožmberk se Lužnici říká Stará řeka. Z Rožmberka Lužnice pokračuje ve své pouti až do Týna nad Vltavou, kde se vlévá do Vltavy.

Rozvodí je zajímavá technická stavba, která je častým turistickým cílem. Místo je snadno dostupné např. na kole po značených cyklistických stezkách. Motoristé mohou při cestě z  Třeboně zastavit před Majdalenou na parkovišti a k rozvodí krátkou procházkou dojít.

TIP Třeboňska:


Rozvodí v soutěži Stavba roku 2011

Při povodních v roce 2002 a 2006 došlo ke zničení rozvodí, a proto musel být objekt znovu postaven. Stavba pod názvem  Rozdělovací objekt Novořecké splavy se vydařila a postoupila do 2. kola v soutěži Stavba roku 2011.

Navržené řešení Rozdělovacího objektu splnilo dvě podmínky: zabezpečení Novořecké hráze - a to, převýšení hráze při současné nivelitě její koruny 50 cm nad hladinou při návrhové stoleté povodni a nepřelití hráze při kontrolní tisícileté povodni.

Zdroj: www.stavbaroku.cz

Galerie
rozbalit galerii
Mapa
sbalit mapu
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Rozvodí (Novořecké splavy), id: 12831 , rubrika: Cykloturistika a turistika
Kategorie: , zveřejněn: 25.03.2020
Autor: Marie Košinová