Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Věž staré radnice v Třeboni

Při návštěvě Třeboně  využijte možnosti vystoupat na 31 metrů vysokou věž staré radnice, z nichž můžete z ptačí perspektivy pozorovat Masarykovo náměstí a okolí.

Vyhlídková věž staré radnice

Věž se nachází na území MPR - městské památkové rezervace a je zapsána v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR.
 
Město Třeboň, s výjimkou severovýchodní části zvané Na Kopečku, leží v absolutní rovině, a proto i výhled z věže při dobrých podmínkách je daleký a zajímavý. Nadmořská výše úpatí věže je 432 m.n.m.

Věž je přístupná CELOROČNĚ. 

  • V sezoně je prodej vstupenek v infostánku přímo u paty věže nebo v mezipatře; od 9 do 18 hodin.
  • Mimo sezónu vstupenku a klíče obdržíte v otevíracích hodinách informačního centra, které sídli v sousedství staré radnice.
  • Věž nemá bezbariérový přístup.

Trocha historie

Roku 1562 koupila obec dva vyhořelé sousední domy a dala je přestavět Vlachem Jakubem Corabellem na radnici, která při prvním úředním číslování domů roku 1770 obdržela číslo 1. Podloubí radnice bylo původně otevřeno do náměstí třemi polokruhovými arkádami s mohutnými pilíři, kterým nad původně jediným patrem budovy odpovídaly tři štíty.

Roku 1638 byla, s přispěním císaře Ferdinanda III, k radnici přistavěna masivní čtyřboká, 31 metrů vysoká čtyřpatrová věž s ochozem, hodinami a cibulovitou střechou (tzv. Ferdinandka). Věž má de facto podobu z této přestavby dodnes a také od té doby tvoří vedle kostelní věže druhou dominantu města.

Roku 1742 bylo průčelí budovy ozdobeno freskami s rožmberským, schwarzenberským a městským znakem. Při přestavbě roku 1819 byl tento radniční dům zvýšen o druhé patro. Budova radnice dostala též druhou věž na radničním domě, s barokní bání a zvonem.

V radničním domě byla dlouhá léta výstavní síň, učebny místní zušky, kanceláře, úřady... Od roku 2008 je zde Muzeum Třeboň, a v roce 2012 po rekonstrukci sousedního divadla J. K. Tyla byla zrušena výstavní síň, a prostor byl použit pro vznik nového Loutkového divadla.

Původně se z věže ohlašoval požár nebo jiná nebezpečí pro město;  dnes věž slouží jako vyhlídkové místo s jedinečnými výhledy na historické jádro Třeboně i okolní krajinu.

Výstup na věž

Cestou na ochoz nás čeká  sto schodů, ale výstup stojí za to. V úvodu výstupu je sice úzké točité schodiště, ale to později přechází v otevřené dřevěné schodiště. Vydechnout a odpočnout si můžete v mezipatrech, kde jsou k vidění  i příležitostné malé výstavy. 

Ve druhém patře věže si můžete navíc  prohlédnout závaží, řetězy, háky a další příslušenství ke starému mechanickému hodinovému stroji, který je sice stále funkční, ale odpočívá, neboť dnes čas třeboňákům měří stroj elektrický.

Z ochozu Věže vás čeká úchvatný výhled, a to nejen na historické náměstí, ale  uvidíte i za brány města, a to na všechny světové strany: nepřehlédnutelné jsou Mokrá luka a jejich seníky, místní část Kopeček s vodárenskou věží, rybníky Svět i vzdálenější Rožmberk, Dunajovická hora. A bude-li mít vhodné počasí s dobrou viditelností, uvidíte i  Novohradské hory a Kleť...


Pravda, větší výhled by byl z věže nedalekého farního kostela Panny Marie Královny a sv. Jiljí, ale tato kostelní věž není z bezpečnostních důvodů přístupná veřejnosti.

Galerie
rozbalit galerii
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Věž staré radnice v Třeboni , id: 11617 , rubrika: Třeboň
Kategorie: , zveřejněn: 1.03.2018
Autor: Marie Košinová