Rožmberkův Krčín a Krčínův Rožmberk
(s DPH)
Doba přípravy:
135 minut
Energetická hodnota: cca 1363 kJ (326 kcal)
Ingredience pro přípravu 4 porcí: 1 kapr | mletý kmín | 100 g anglické slaniny (debrecínský bok, česnekový bok) | 3 čerstvé papriky (červená, zelená, žlutá) | 200 ml červeného vína | 1 konzerva zeleninového leča | 1 cibule | 2 stroužky česneku | 200 g čerstvých hub (v případě nouze mražené houby nebo syrové žampiony) | směs koření (houbové koření + klobásové koření + koření na rožnění, v poměru 1:1:1) | 2 lžíce medu | 50 ml fernetu | olej
Příprava:
Do hlubokého (většího) zapékacího pekáče rozložíme plátky anglické
slaniny, posypeme slabší vrstvou nakrájené cibule a čerstvé papriky. Kapra
očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce osolíme, potřeme rozetřeným
česnekem, okořeníme mletým kmínem, směsí koření, rozložíme na
zeleninu v pekáči a navrch přidáme houby. (Pokud je masa více uděláme
stejným způsobem další vrstvy.) Na houby navrstvíme cibuli, syrovou papriku
a posléze též zeleninové lečo. Takto připravený pokrm zalijeme 2dl
svařeného červeného vína smíchaného se 2 lžičkami medu a necháme asi
1 hodinu odležet.
Zalijeme fernetem a, v zakrytém pekáči, pečeme ve vyhřáté troubě
asi 1,5 – 2 hodiny až se veškerá voda vydusí. Před dokončením vrchní
pekáč sundáme a snížíme teplotu. Během pečení s pokrmem
nemícháme.