Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Roury z Rožmberka v zámeckém parku

V Třeboni v zámeckém parku před vstupem do stálé expozice Dům přírody Třeboňska  je k vidění zajímavý exponát. Jedná se o historickou rožmberskou výpusť.

Roury z výpustě rybníka Rožmberk

Při procházce parkem u zámku Třeboň nemůžete minout zajímavé staré dřevěné vydlabané klády. Jsou to roury přestěhované sem z rybníka Rožmberk, které byly v roce 2005 vyňaty při rekonstrukci výpustě. Jsou z jedlového dřeva z 19. století a byla jimi odváděna voda z rybníka Rožmberk.

Zařízení je instalováno tak, že z trub vytéká voda, která vpadá do malého jezírka a odtud je dopravována zpět nahoru do trub, pomocí důmyslného zařízení. Tím je zásobník vody zapuštěný pod zemí. Pomocí čerpadla a potrubí je zajištěn stálý koloběh vody z jezírka pod rourami zpět do potrubí.

Zařízení nainstaloval Bohdan Chadt, který se mj. podílel na přepravě tři sta let starého dubu pocházejícího z hráze Opatovického rybníka, který je dominantou již zmiňovaného muzea  Dům přírody Třeboňska. Tento dub má v průměru v patě dva metry a jeho obvod v patě je šest metrů. 

Galerie
rozbalit galerii
Komentáře
Celkem 0 komentářů


Konec výpisu článku Roury z Rožmberka v zámeckém parku, id: 13174 , rubrika: Třeboň
Kategorie: , zveřejněn: 7.03.2010
Autor: Marie Košinová